Innovationsopgave: Design til måltidet
af Heidi Odgaard og Pernille Frese
________________________________________________________
FM- Fast & Movable
Formålet:
Formålet med opgaven er at fremme den studerendes erfaringer og viden om at arbejde kreativt og innovativt med design og håndværk.
1. Måltidet og målgruppen
Sommer, sol og frokost i det fri.
Solen står højt på himlen, og naturen står i fuldt flor. Duften af blomster og lyden af bier der summer er umulig at undgå. Sommertøjet er fundet frem og familien er netop ankommet, med deres hav af børn. Klokken har slået 12, og frokosten skal selvfølgelig nydes i parken. Havemøblerne bæres ned fra lejligheden og tages i brug.
Første gang solen har rykket sig tilpas meget, bliver I enige om at flytte havesættet ud i solen igen. Det nye havesæt, består af stole med små klapborde, både med og uden rygstøtter, taburetter og benstøtter. alt sammen fra samme koncept, som er skabt til netop dette formål.
Enkelt, sammenklappelig, bæredygtigt og bedst af alt fuldstændig flytbart for den enkelte.
__________________________________________________________________
2. Idegenerering og ideudvikling
Oprindeligt startede vores ide som frokost i det fri, heraf navnet udefrokost.
Udefrokost gav os flg. stikord:
- bål
- haven
- flytbar
- enkelt/ ukompliceret.
- sammenklappeligt
Hvilket skabte vores første ideer til vores koncept omhandlende det sammenklappelige element, som vores flytbare og funktionelle møbler skulle indeholde.
Inspirationsbilleder
4. Forslag til undervisningsforløb
Fag/ klassetrin
|
Håndværk og Design
|
Valgfag ( 7-9 klasse)
|
Varighed
|
1-3 måneder
| |
Mål
|
Koncept:
Eleverne skal arbejde løsningsorienteret med udarbejdelse af et koncept til måltidet.
|
Produkt og proces:
Eleverne skal tænke kreativt i forhold til produktets form, funktion og udtryk og arbejde i enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling.
|
Fagligt Indhold
|
Læringsmål
Eleverne kan udarbejde kreative design detaljer til selvvalgt koncept.
Eleverne kan udarbejde og færdiggøre et selvvagt produkt som opfylder de oplyste krav.
|
Tegn på læring
Eleverne udvælger en ide og kan redegøre denne på skitseform.
Eleverne kan udarbejde løsningsforslag.
Eleverne vælger de rigtige værktøjer under produktfremstillingen.
Eleverne samarbejder selvstændigt i grupperne.
- Eleverne færdiggør deres arbejde til aftalte tid.
|
Kompetence-
områder
Håndværk - Materialer
Design
|
Kompetencemål
Eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk
Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling
|
Færdigheds- og vidensmål
Materialeforarbejdning:
Fase 2. Eleven kan skelne mellem bløde og hårde materialers anvendelsesmuligheder.
Ideafprøvning:
Fase 2. Eleven kan afprøve ideer i forhold til produkters form og funktion
|
Arbejdsformer
|
Selvstændigt gruppearbejde,
fælles oplæg i plenum.
| |
Elev forudsætninger
|
At eleven kan arbejde selvstændigt, samt tage imod hjælp og indgå i gruppearbejder.
| |
Materialeliste
|
Bæredygtige materialer fra værkstedet og i omkringliggende natur.
| |
Evaluering
|
Konceptet, produkt/produkterne og processen udmunder i en fernisering for resten af skolen, samt evt. forældrene.
|
Teori
Når vi arbejder med innovativ didaktik skelner vi mellem innovation i selve tilrettelæggelsen af undervisningen og udvikling af undervisningsformerne som via. en kompetencemålssætning skaber plads til entreprenørskab hos den enkelte.
I dette tilfælde satses der på at skabe et innovativt undervisningsforløb, og der tillægges en vigtighed i det at innovativ didaktik bygger på kreativitet, ideskabelse og processen når vi fokusere på at tilrettelægge innovation i undervisningsplanlægningen.
Her forsøger vi at skabe en undervisning som gennem rammesætning af mål, udgøre det at eleverne kan producere et produkt ud fra ide og proces. Dette forsøger at skabe en naturlig retning af undervisningen. Retningen forsøger at flytte eleverne fra den traditionelle tankegang videre til den innovative tankegang. Ved at opstille et kendt emne skal eleverne gennem design skabe et koncept, som skal tage hensyn til især tre faktorer.
Designbegrebet defineres her som formning af ting der er båret af tre hensyn: brugsværdi, skønhedsværdi og symbolværdi, hvilket vi også kender fra Jeppesens tre begreber som funktion, æstetik og kommunikation. Disse tre er valgt som definition på begrebet, da fagformålet for faget håndværk og design netop angiver elevernes tilegnelse af kompetencer i de tre felter æstetik, funktion og kommunikation som formålet med undervisningen i faget. Dette er der dog ikke tage udgangspunkt i under selve målet for vores undervisningsplanlægning, men snarer brugt som rettesnor for vores proces.
Allerede i starten af dette forløb er der stillet klare spørgsmål for at komme nærmere det endelige produkt. Dette ligger især under idégenereringen og idéudviklingen, af genstanden. Spørgsmålene her var spørgsmål som hvor foregår måltidet?, hvem deltager og hvad er særligt ved dette måltid? Hvordan kan det udvikles, afprøves eller performes på en kreativt og innovativ måde? Disse uddybende spørgsmål er en af de vigtigste dele af designprocessen ifølge Jens Bernsen (tidligere direktør på dansk design center). (Illum, Teorier bag design, 2015)
Ydermere er der allerede fra start lagt vægt på en klar inddragelse af Fælles Forenklede Mål. Hvilket sikrede os en fagligt funderet og velovervejet start på en kreativ proces, som opfylder de eftersøgte krav fra Fælles Forenklede Mål.
Vi har også arbejdet med en divergent proces, idet der er udarbejdet en brainstorming, hvor vi associerer og leger med de forskellige ideer. Efterfølgende var en naturlig overgang videre til en konvergent proces, som bestod i at det at indsnævre og udvælge de mest interessante ideer.
Under fremstilling af vores sammenklappelige møbel læner vi os meget op af det teori som Lene tanggard skriver om i sin bog “Kreativitet kan læres”. Hvor hun uddyber kreativitet og læring som værende muligt at lære for alle, som indgår i praksisfællesskaber og ser det kreative som noget der anerkendes som værdifuldt bidrag inden for praksisfællesskaber i et bestemt domæne. (Tanggaard,Kreativitet kan læres, 2008) I forlængelse ligger vores arbejde ligeledes op af Robinsons bog “kreativitet og læring” som efterskriver “at undervise for at fremme kreativitet går ud på at hjælpe andre med at opdage deres kreative potentiale.” (Robinson, Kreativitet og læring, 2013) hvilket for os er sket i sammenspil med hinanden gennem vores idegenerering som er uddybet under idegenerering og ideudvikling.
I vores egen designproces har vi derved gennemgået faser for forforståelse, ideudviklingen og realisering. Herefter lægger evaluering, som vi uddyber nærmere under fremlæggelsen. Evalueringen af forløbet kommer efterfølgende til at ske i forbindelse med feedback fra underviser, men er også sket allerede undervejs i vores proces. Som Karen Borgnakke efterskriver, sker der altid en løbende evaluering, i det vi arbejder med andre mennesker. Når vi stiller spørgsmål til hinanden og respondere skaber vi en naturlig konstant vurdering. Hvilket altid vil ske når der er tale om værkstedsarbejde. Her spørger elev/lærer løbende hinanden og der gives derved en afvejning af kompetencer mm. Løbende.
Vi har gennem dette forløb begge været yderst begejstret for det at arbejde med et enkelt emne, som her Måltidet. Det at starte et forløb med udgangspunkt i et enkelt, men bredt emne, skaber stor plads til kreative tanker og innovative ideer. Forløbet har skabt grobund for at skabe tilsvarende projekter fremadrettet i egen undervisning. Det at give eleverne mulighed for at arbejde med et selvvalgt koncept, byder på udviklingsmuligheder og giver eleverne plads til sammen at gå fra tanke til produkt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar